Constructiebankwerker en lasser Yip

"Hier krijg ik de kans me te ontwikkelen”

“De combinatie van werken met je handen en hersenen, ligt mij goed”. Yip (20) werkt sinds drie jaar bij Tuinte als constructiebankwerker en lasser. “Je hoeft niet altijd op kantoor te werken om meer geld te verdienen, je kunt ook doorgroeien in je eigen vakgebied. De werkplaats is zoveel mooier. Bij Tuinte vind ik genoeg uitdaging en plezier de komende jaren!”


Yip is een jongen die altijd met zijn handen bezig is. Hij sleutelt aan zijn motor en als er iets kapot is, wil hij dat zelf maken. Met eigen lasapparatuur maakte hij een kantelblok en gereedschappen voor zijn crossmotor. “Leuk, een beetje uitdenken en tekenen.” Vanuit zijn hobby voor techniek koos hij op het vmbo voor de richting Produceren, Installeren en Energie (PIE). “Natuurlijk kon ik ook voertuigentechniek kiezen, maar tijdens mijn stages kwam ik erachter dat de metaal mij meer trok. De opleiding constructiebankwerker niveau 2 is meer gericht op werken met de handen. Tijdens mijn stages op het vmbo heb ik meerdere metaalbedrijven gezien. Dat is ontzettend belangrijk voor me geweest om erachter te komen wat ik wel en niet wil.”

Verhalen werken bij tuinte hengevelde yip
Elke keer wat nieuws

Werken en leren sprak Yip het meest aan, dus hij koos voor een BBL-opleiding. Bij zijn vorige werkgever werkte hij in een ‘ruwere’ werkomgeving met beperkte doorgroeikansen. Yip besloot op zoek te gaan naar een hightech machinebedrijf. Bij Tuinte had hij direct een goede klik. Om een goed beeld van het werk en de collega’s te krijgen, liep hij een halve dag mee. “De sfeer in de werkplaats was goed en je werkt bij Tuinte aan verschillende producten voor diverse opdrachtgevers. Geen series, maar steeds nieuwe producten. Dat maakt het werk afwisselend. Zagen, boren, tappen en lassen, ik doe het allemaal met de handen. Soms maak je een onderdeel en weet je niet wat het wordt. Dan bewerken andere collega’s het, komt het weer terug en maken wij het af. Een compleet product samenstellen en aflassen, dat is leuk!”

Werken met hoofd en handen

Het werk als constructiebankwerker en lasser is behoorlijk complex. Je moet berekeningen kunnen maken, werktekeningen kunnen lezen en overweg kunnen met diverse gereedschappen. Want alles moet voldoen aan de hoge eisen van maatvoering en nauwkeurigheid. “Daarbij moet je ook nadenken over de juiste verhoudingen en materiaaleigenschappen”, vertelt Yip. “Rvs bijvoorbeeld krimpt bij het lassen en dan moet je leren corrigeren. Het is dus geen baan waarbij je alleen maar met je handen bezig bent. Het is echt precisiewerk en alles moet van goede kwaliteit zijn.”

Ontwikkelen

Wat Yip fijn vindt bij Tuinte, is dat er naar hem geluisterd wordt als hij een idee heeft of als dingen anders of beter kunnen. “Ze nemen me serieus en ik word voor vol aangezien. Het team is echt supergoed aan elkaar gewaagd. Er worden grapjes gemaakt en ik kan altijd alles vragen.” Zolang Yip kan groeien bij Tuinte, zit hij goed. Hij volgde diverse lascursussen en is net begonnen met de niveau 4-opleiding werktuigbouwkunde. “Dit is een brede opleiding, van uittekenen, ontwerpen tot berekenen. Je kunt er alle kanten mee op. Misschien wil ik wel werkvoorbereider of engineer worden. Ik wil meer kunnen en me zoveel mogelijk specialiseren. Nee, ik kan me geen betere collega’s en werkgever voorstellen. Ik werk hier met veel plezier, dichtbij huis en heb mooie werktijden, van 7.30 tot 16.15 uur. Zo heb ik tijd over om met vrienden een biertje te drinken en voor de motorcross!”

"Geen series, maar steeds nieuwe producten. Dat maakt het werk afwisselend."

Medewerkersverhaal tuinte yip

Yip

Constructiebankwerker en lasser
Impressie van de constructiewerk/las afdeling
Impressie van de constructiewerk/las afdeling
Yip in overleg met project engineer Wouter
Yip in overleg met project engineer Wouter
Aandacht voor onze stagiairs
Aandacht voor onze stagiairs
Werkoverleg
Werkoverleg