Project Manager

“Alles komt nu samen”

Hij koos er bewust voor om zijn eerste jaar als project engineer beneden in de fabriek te beginnen, met las- en montagewerk. “Eerst maar eens zien hoe alles en iedereen werkt”, aldus Hamza. Deze overtuiging kenmerkt precies hoe Hamza stap voor stap zijn ambitie en passie woorden probeerde te geven. Met succes. Inmiddels heeft Hamza ‘naam gemaakt’ als Semicon-guru. Niet zo heel lang geleden maakte Hamza zelfs nog promotie naar projectmanager!

Projectmanager tuinte
Weten wat je wilt

Hamza wist al vrij snel dat hij niet iemand zou worden die in een laboratorium werkt: “Ik had weliswaar goede cijfers voor scheikunde. Ik ben ook om die reden eerst chemie gaan studeren. Daar ben ik uiteindelijk na een half jaar mee gestopt. Vervolgens heb ik een tussenjaar genomen waarbij ik af en toe ook mijn vader hielp met sleutelen aan auto’s.” Of het door het sleutelen komt, weet hij niet, maar in dat tussenjaar ontstond wel een sluimerende interesse voor mechanica. “Na de zomer begon ik met een studie werktuigbouwkunde in Enschede. Het mechanische aspect, wiskundige formules en de combinatie van theorie en praktijk spraken mij wel heel erg aan.”

Dagelijks leren

Hamza studeerde af bij Bateq Engineering in Almelo waar hij een inline palletwisselaar voor mocht ontwerpen. Een opdracht die hem op het lijf geschreven is? Zeker. Toch wist Hamza nog niet precies welke kant hij op wilde gaan: “Tijdens mijn studie was ik part-time in dienst bij Hansa-Flex in Deventer waar ik hydraulische testbanken en power units mocht engineeren en opbouwen, zowel intern als extern bij de klant.” Combinatie tussen hydrauliek en machinebouw vond ik wel interessant moet ik zeggen, maar het was nog niet precies wat ik zocht.” Tot hij bij engineering bureau Ventiv Engineers als project engineer kon starten: “Via engineering kom je ‘heel breed binnen’ en dat beviel me wel. Via Ventiv Engineers werd ik al snel op een project gezet bij Tuinte. Daar kwam ik er ook achter dat ik een meer generalistische rol wel prettig vind. Ook het semiconductor-werk vond ik zeer interessant en uitdagend bij Tuinte. Van alles wat dus eigenlijk, maar wel met een focus op semicon.”

De ruimte die ik kreeg om het eerste jaar echt te leren heeft mij geholpen om te ontdekken wat ik echt wil.”

Hamza tuinte

Hamza

Projectmanager
Zelfreflectie en ambitie

Toen Hamza hoorde over een vacature technisch projectleider bij Tuinte werd hij gelijk enthousiast: “Door de ervaring bij Tuinte wist ik gewoon dat semicon echt iets voor mij zou zijn.” Zelfreflectief zoals Hamza graag is en wil zijn, deed hij zelf het voorstel om eerst beneden in de fabriek te beginnen. Ook daar werd zijn gevoel bevestigd: “Ik ben een generalist.” De diversiteit aan werkzaamheden en de steeds uitdagender wordende klantenportefeuille van Tuinte leidden er uiteindelijk toe dat hij in zijn tweede jaar de ambitie uitsprak om projectmanager te worden: “De ruimte die ik bij Tuinte kreeg om het eerste jaar echt te leren heeft mij geholpen om te ontdekken wat ik écht wil.”

‘Semicon Guru’

Inmiddels is Hamza één van de aanspreekpunten geworden binnen Tuinte: “Ik vind mezelf nu echt een Semicon Guru”. Voor Hamza komt er nu veel samen bij Tuinte. Als voorbeeld noemt hij een project waar hij recent projectmanager van is geworden: “Voor een klant moesten we een hijstool ontwikkelen. In mijn eerste jaar bij Tuinte was ik al als engineer betrokken bij dit project. De tool moest een type onderdeel op specifieke plekken in een machine hijsen en verschillende bewegingen kunnen maken. De complexiteit zat ‘m daarbij vooral in het laswerk en het nabewerken hiervan. Daarbovenop bestond het geheel uit heel veel verschillende assemblages. Dit samen maakte dat het erg veel werkvoorbereiding vergde. Ik ben soms na werktijd zelfs even blijven hangen om te kijken hoe alles nu precies werkt.” Nu - een paar jaar later - is Hamza projectmanager van deze opdracht: “Ik heb destijds de eindfase helaas niet mee kunnen maken, maar het is mooi om te zien hoe alles samenkomt. Het is nu vooral seriewerk geworden waarbij ik de tool mag behartigen. Het enerzijds puzzelen en uitvogelen, de planning bewaken, de interactie met de klant. Voor mij was en is dit project toch wel een pareltje gebleken.”

Familiecultuur

Hamza ziet Tuinte groeien en in steeds meer branches actief worden. Als engineer weet je nooit hoe het precies in de praktijk gaat en je moet voortdurend naar een oplossing zoeken en de juiste kennis bij elkaar brengen. Het zorgt ervoor dat je steeds uit je comfortzone gaat, waarbij je ook leert hoe je met werkdruk om moet gaan. Die dynamiek ligt mij wel. Voor mij komt wat dat betreft nu alles heel mooi samen.”

Uit je comfortzone durven gaan doe je niet zomaar. Voor Hamza draagt de ‘Twentse familiecultuur’ binnen Tuinte daar ook aan bij om dit te kunnen doen: “Veel van mijn collega’s zijn Twents. Het zijn echte doorpakkers en vaak ook technische mensen.” Het respect voor elkaars normen en waarden is voor Hamza ook een belangrijke waarde binnen Tuinte: “Ik vind dat heel belangrijk, zoals je als familie ook met elkaar hoort om te gaan.” Hamza noemt een voorbeeld: “Ik heb een Turkse achtergrond en ben praktiserend moslim wat betekent dat ik vijf keer per dag bid en iedere vrijdag naar de moskee ga. Ik vind het mooi om te zien hoe het bedrijf en mijn collega’s daar nuchter en met respect mee omgaan. Er is zelfs een was- en gebedsruimte voor mij gecreëerd!”

Hamza stemt werkzaamheden af met Danny
Hamza stemt werkzaamheden af met Danny
Assembleren hightech tooling
Assembleren hightech tooling
Speciaal machinebouw
Speciaal machinebouw
Afdeling constructie
Afdeling constructie
Een grapje op zijn tijd ...
Een grapje op zijn tijd ...
Nieuwe locatie: engineering, machinebouw en cleanroom werkzaamheden
Nieuwe locatie: engineering, machinebouw en cleanroom werkzaamheden
CNC Frezers Ramon en Wilco in overleg over de maakbaarheid van een product.
CNC Frezers Ramon en Wilco in overleg over de maakbaarheid van een product.
Team logistiek
Team logistiek
Tooling hightech industrie
Tooling hightech industrie