Engineer

“Ik heb reuring nodig!”

‘Willie wortelen’ is wat engineer Rutger (30) het liefst doet. Samen met collega’s oplossingen zoeken voor op het eerste gezicht onmogelijke vraagstukken. Bij Tuinte zit hij bovendien dicht bij het vuur. “Ik ben ook betrokken bij de realisatie. En bij elk project moeten we het wiel opnieuw uitvinden. Dat past bij mij. Ik heb reuring nodig!”


Hij groeide op met staal en techniek, thuis vaak in de schuur te vinden. Zijn vader was lasser, en daarom wist Rutger ook dat hij in de techniek verder zou willen. Hij koos voor elektrotechniek en besloot verder te leren. Hij wou graag breder opgeleid zijn en koos daarom voor een vervolgstudie hbo werktuigbouwkunde. “Ik was geen studiebol dus het was aanpoten om de opleiding hbo werktuigbouwkunde te halen. Hoewel ik niet verder wilde in de elektrotechniek komt mijn opgedane kennis nu nog van pas in de machinebouw.”


Willie Wortel - Rutger
Technisch uitdagend

Via een stage kwam Rutger bij Tuinte terecht. De machinebouw, dat leek hem wel wat. Betrokken zijn bij het eindresultaat en afwisseling in projecten. Na zijn afstuderen in 2017 is hij dan ook gebleven. Als engineer werkte hij aan diverse systeemuitdagingen in groepsverband. Inmiddels is Rutger verantwoordelijk voor zijn eigen opdrachten; technisch uitdagende en innovatieve projecten. Van een submodule van een speciaalmachine tot een tool onder cleanroomcondities, waarbij hij te maken heeft met strenge kwaliteitseisen en een hoge nauwkeurigheid. “Afwisselend, dat is het werk zeker. Niet alleen de projecten, ook de werkzaamheden. Het ene moment zit ik met een opdrachtgever aan tafel om de vraag helder te krijgen. Of ik overleg met een monteur over het aanpassen van een machine. Dan weer bedenk en teken ik een ontwerp. De projecten worden steeds groter en complexer. Zo coördineer ik steeds vaker de projectbegeleiding. En doordat we alles in eigen huis hebben, letten we op elk detail en zitten we er bovenop.”

Samen sterker

In een vroeg stadium denkt Rutger mee met de klant en met sales voor een haalbaar concept. Wat Tuinte kenmerkt is een zorgvuldig voortraject. “Van tevoren weet je nooit precies hoe de puzzel eruit gaat zien. Maar we willen geen verrassingen achteraf voor de klant. Daarom hebben we veel overleg vooraf en tijdens het traject over de te maken keuzes. Ik vind mijn werk zo leuk omdat ik de hele dag kan ‘Willie Wortelen’. Samen met mijn collega’s los ik problemen op. Vanuit elke invalshoek krijg je input. Niemand heeft alle wijsheid in pacht en je hebt ieders kwaliteiten nodig voor het beste resultaat. Dus je leert van elkaar, houdt elkaar scherp en dat vind ik gaaf. Wanneer ik een topdag heb? Als ik aan het eind van de dag een technisch probleem heb opgelost. En dat kan iets heel kleins zijn. Soms brainstorm je met een team of met een collega, probeer je wat anders en moet je omdenken. De dagen gaan hier ontzettend snel!”

“Afwisselend, dat is het werk zeker. Niet alleen de projecten, ook de werkzaamheden. Het ene moment zit ik met een opdrachtgever aan tafel om de vraag helder te krijgen. Of ik overleg met een monteur over het aanpassen van een machine. Dan weer bedenk en teken ik een ontwerp."

Rutger 300x300px

Rutger

Engineer
Fijne collega’s

Na vijf jaar is Rutger nog lang niet uitgeleerd bij Tuinte. Hij krijgt verantwoordelijkheid en vertrouwen en blijft dingen ontdekken. “In de techniek en bij Tuinte verandert er ontzettend veel en daarmee blijft het uitdagend. De projecten zijn innovatief en de opdrachtgevers zitten in een hightech, complexe markt. Zolang ik kan meedenken van begin tot het eind, dan blijf ik leren. Want elk project is weer iets nieuws. Bovendien is Tuinte een prettig familiebedrijf. De sfeer is open en laagdrempelig, we lopen over en weer naar elkaar toe. Ook naar de directeur, die samen met de medewerkers koffie drinkt en luncht in de kantine. Ik werk in een hecht team en dat is minstens zo belangrijk als uitdagend werk!”

Rutger in overleg met collega lasser Yip
Rutger in overleg met collega lasser Yip
Speciaal machinebouw project nieuwe cilinderspers voor HP Valves
Speciaal machinebouw project nieuwe cilinderspers voor HP Valves
Engineer Rutger
Engineer Rutger
Speciaal machinebouw project assemblage machine voor Vernay
Speciaal machinebouw project assemblage machine voor Vernay