Leerling Constructie

“Vanaf de eerste dag voel ik me op mijn plek”

Achttien jaar jong is ze nog maar, maar Nannique staat als jonge vrouw bij Tuinte haar mannetje. Werken in een bedrijf met veel mannen is voor de Rietmolense helemaal niet lastig. Vanaf dag één is ze ‘one of the guys’. Ondanks haar leeftijd, heeft Nannique al veel ervaring met techniek. Bij Tuinte krijgt ze kans om zich te ontwikkelen en erachter te komen wat ze het liefst doet.


Een technische opleiding kiezen was voor Nannique vanzelfsprekend. Als jong meisje knutselde en tekende ze veel en ging ze met haar oppas klussen. Vanaf haar 15e tot afgelopen zomer werkte ze op zaterdagen en in de vakanties bij een loonbedrijf. Na de havo besloot ze hbo werktuigbouwkunde te gaan studeren. “Het is dé opleiding waar ik techniek en tekenen kon combineren. Maar het was best zwaar en ik haalde er geen plezier uit. Daarom besloot ik de overstap te maken naar de mbo niveau 4-opleiding werktuigbouwkunde."

Werken bij tuinte nannique
TIG-lassen

Bij een lasbedrijf raakte Nannique verslingerd aan het lassen. Het inzicht, kennis van materialen en producten maken smaakten naar meer. Ze klopte bij Tuinte aan voor een stageplek. “Mijn oom werkt hier ook en ik kende het bedrijf van open dagen.” Nannique startte begin februari 2023, met de intentie om overal mee te lopen. Maar na één week wist ze al snel genoeg, ze koos voor afdeling constructie. “Aan de hand van tekeningen zorg ik voor het samenstellen en lassen van producten. De precisie- en hoogwaardige lastechniek en verschillende materialen vind ik ontzettend uitdagend.”

Werkvoorbereiding

Het werk bij Tuinte bevalt goed en Nannique werd gevraagd te blijven. Ze besloot bij de BBL-richting in te stromen want haar studie wilde ze afmaken. “Ik werk en ga één dag in de week naar school. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Iedereen helpt me en als ik iets niet weet, kan ik het vragen. Tuinte biedt veel mogelijkheden om je te ontwikkelen en dingen uit te proberen. Momenteel help ik vanwege een operatie aan mijn kruisband tijdelijk mee op kantoor. Daar houd ik me bezig met tekenen en andere voorkomende werkzaamheden. Zo heb ik een fietsenstalling ontworpen voor het nieuwe pand en teken ik mallen uit voor de werkplaats. Vanwege mijn inzicht in de producten, samenstelling en lassen, weet ik waar ik rekening mee moet houden. En andersom begrijp ik nu meer van het hele proces.”

"Vanaf de eerste dag voel ik me op mijn plek"

DSC 4794 copy

Nannique

Leerling constructie
Meiden in techniek

Ondanks dat Nannique de enige vrouw is in de werkplaats is ze vanaf dag één onderdeel van het team. “Ik kan mezelf zijn en iedereen gaat respectvol met me om en wil helpen.” Niet veel meiden kiezen nog voor het werk in de sector. Volgens Nannique is het vaak onwetendheid. “Meiden denken vaak dat je vies wordt van werken in de techniek, maar dat is helemaal niet zo. Als je het graag wilt, dan kan elke meid dit werk doen.”

Voertuigen opknappen

In haar vrije tijd klust Nannique nog regelmatig. Ze maakt dingen voor haarzelf, laste ze een palletvork aan een trekker en knapte ze een auto en mestwagen op. “De mestwagen heb ik voorzien van nieuw hout en nieuwe lagers. Ook heb ik het staalwerk gedaan, roest weggehaald en de wagen geschilderd en gespoten. Daarna heb ik ‘m verkocht.” De handigheid en handel zit in haar bloed. “Samen met een collega hebben we roosjes gemaakt van RVS, die we daarna verkocht hebben. Wat ik voor de toekomst wil? Wie weet, ga ik deeltijd hbo proberen. Mijn opleiding is zo breed, dat biedt veel voordelen. Ik zie het wel, het lassen bevalt me nu goed en ik leef bij de dag!”

Constructiebankwerker Yip & leerling Nannique
Constructiebankwerker Yip & leerling Nannique
Nannique lekker aan het lassen
Nannique lekker aan het lassen
Hoog niveau lassen
Hoog niveau lassen
Afdeling verspaning
Afdeling verspaning
Afdeling constructie
Afdeling constructie
Tooling hightech industrie
Tooling hightech industrie
Training-on-the -job
Training-on-the -job
Werkplezier!
Werkplezier!
Werkoverleg
Werkoverleg
Nieuwe locatie: engineering, machinebouw en cleanroom werkzaamheden
Nieuwe locatie: engineering, machinebouw en cleanroom werkzaamheden