Hoofd engineering

“Iedere machine en klant en elk proces is weer anders en uniek.”

"Complexe industriële vraagstukken oplossen om met slimme machines productieprocessen te optimaliseren, daar houdt Marcel van. Als hoofd engineering heeft hij zijn doel, die hij bij de start van zijn carrière voor ogen had, bereikt. Hier kan hij in eigen huis unieke machines voor diverse bewerkingen ontwerpen en ontwikkelen. In een cultuur van betrokkenheid en verantwoordelijkheid. “We doen het hier écht samen.”


Werktuigbouwkunde is de rode draad in de loopbaan van Marcel. Het automatiseren van productieprocessen heeft hem altijd geboeid. Zijn liefde voor de techniek heeft hij van zijn vader meegekregen; het zit in zijn genen. Zijn vader sleutelde aan auto’s en werkte bij de Wegenwacht.


Marcel hoofd engineering tuinte
Loopbaan

Na zijn studie startte Marcel als mechanical engineer. Met elke stap die hij daarna zette, verlegde hij grenzen. In techniek en in zijn loopbaan. Zijn achtergrond is dan ook divers. Hij groeide door naar projectengineer, lead engineer en hoofd engineering, waar hij voor diverse industrieën werkte. Regelmatig besprak hij zijn ontwerpen met klanten. “Halverwege mijn carrière besloot ik aan de andere kant van de tafel te gaan zitten”. Ik werd als projectmanager de opdrachtgever die op zoek was naar mogelijkheden voor procesoptimalisatie. “Met mijn technische kennis maakte ik de juiste keuzes en ben trots op mijn gerealiseerde complexe projecten” Bij een handelskantoor voor componenten in de baggerindustrie ontwikkelde ik me breed. Afwisselend werk; soms montage in de werkplaats en aan boord van schepen, regelmatig voor engineering, R&D, inkoop en verkoop naar het buitenland. Het was een leerzame tijd.”

Klantspecifiek en turnkey

De liefde bracht Marcel in 2021 van het westen naar het oosten van het land. Via een ingenieursbureau werd hij voor opdrachtgevers verantwoordelijk voor de ombouw van machinefabrieken. “Ik was steeds minder met techniek bezig en meer met het aansturen van het team”, zo vertelt Marcel. “Een vriend van mij gaf aan dat Tuinte een hoofd engineering zocht. ‘Dat past bij jou’, zei hij. Een familiebedrijf dat klantspecifieke machines ontwikkelt, de manier van werken en de teamspirit. Ik bezocht de open dag in het najaar van 2022 en raakte in gesprek met Martijn Tuinte. De klik was er direct.”

"Er heerst hier een cultuur van ondernemerschap, aanspreken en grote betrokkenheid. Dat vind ik prettig. Het team engineers is gedreven om anders te denken om de concurrentiepositie van OEM’ers en first-tier suppliers te versterken."

Marcel engineering tuinte

Marcel

Hoofd engineering
Zien en ervaren

Er volgden een aantal gesprekken, waaronder met het voltallige managementteam. Marcel heeft een indrukwekkend cv, maar nog belangrijker vonden beide partijen het gesprek. “Dat verliep erg prettig. Ontspannen en met oprechte interesse. Bovendien wilde ik werken bij een bedrijf dat complexe machines met diverse bewerkingen zelf ontwerpt en bouwt. En Tuinte heeft van ontwikkeling, productie tot aan assemblage en testen, inbedrijfstelling en service in eigen huis. Hierdoor kan ik de uitdagingen die bij het proces komen kijken écht zien en ervaren.”

Verantwoordelijkheid

Marcel startte op 1 januari 2023. Het werken bij Tuinte is precies zoals hij had verwacht. Hij staat met beide benen op de grond en gaat graag een goed gesprek aan. Marcel: “Er heerst hier een cultuur van ondernemerschap, aanspreken en grote betrokkenheid. Dat vind ik prettig. Het team engineers is gedreven om anders te denken om de concurrentiepositie van OEM’ers en first-tier suppliers te versterken.” Marcel stuurt het team aan, organiseert de werkzaamheden, bewaart het overzicht over de projecten en borgt de kwaliteit. “Afhankelijk van de complexiteit van een project ga ik mee naar opdrachtgever en houd ik zelf de lead. Maar meestal neem ik nadien afstand en geef ik vooral de engineers eigen verantwoordelijkheid. Ik zet de grote lijnen uit, maar zij geven vooral zelf invulling aan hun projecten en trekken de kar. Ik ben niet van het micromanagement, de engineers hebben kennis genoeg. Ik ben meer op hoofdlijnen betrokken, denk mee en coach de medewerkers.”

Ambassadeurs

De focus van Marcel ligt momenteel op het supporten van de sales, het goed managen van de afdeling en optimale klantgesprekken. “Wat ik belangrijk vind, is dat de engineers met plezier naar het werk gaan en de projecten als uitdagend ervaren. We zoeken met elkaar de oplossing en tillen elkaar naar een hoger level. Zij maken het succes en dat vieren we samen. Want ik streef ernaar dat we vervolgopdrachten krijgen door de goede machines te leveren en een prettige samenwerking met klanten en leveranciers te hebben; mijn engineers zijn ook mijn ambassadeurs!”

Marcel in overleg met stagiair Jorrick
Marcel in overleg met stagiair Jorrick
Speciaal machinebouw project nieuwe cilinderspers voor HP Valves
Speciaal machinebouw project nieuwe cilinderspers voor HP Valves
Het ontwikkelen van klantspecifieke machines
Het ontwikkelen van klantspecifieke machines
Marcel geniet van zijn prettig werkplek op de nieuwe locatie aan Het Assink 2
Marcel geniet van zijn prettig werkplek op de nieuwe locatie aan Het Assink 2
Speciaal machinebouw project assemblage machine voor Vernay
Speciaal machinebouw project assemblage machine voor Vernay
Engineers in gesprek
Engineers in gesprek
Nieuwe locatie: engineering, machinebouw en cleanroom werkzaamheden
Nieuwe locatie: engineering, machinebouw en cleanroom werkzaamheden